TIPS FOR KJØPERE OG SELGERE
Svindel! Svindel! Svindel! I de siste årene har man kunnet se disse advarslene på nettsider med rubrikkannonser for kjøp og salg. Som eiere av en nettside med rubrikkannonser er vi derfor her for å hjelpe deg med noen tips som vil gjøre det lettere å forstå hva nettsvindel er, og hvordan slik svindel kan unngås. Vi gir også eksempler på slik svindel, slik at du kan unngå dem når du handler på nettet.
Hva er nettsvindel?
Nettsvindel er skikkelig lureri! En kjøper eller selger kan bli offer for et falskt agn lagt ut av en svindler. Hvis du følger våre enkle råd, vil du derimot aldri bli lurt av en slik svindler! Da kan du utføre din netthandel i fred og ro, uten å engste deg.
Hva er hensikten med tips mot nettsvindel?
Tiltak mot nettsvindel er en preventiv teknikk som benyttes som beskyttelse mot svindlerne. Tro oss - dette er få og enkle tips som kan hjelpe deg å identifisere nettsvindel dersom du følger tipsene, og forhindre at du blir lurt. Tipsene fungerer som opplæring og veiledning for online-kjøpere og -selgere, slik at en vellykket handel kan utføres uten å bli offer for svindlere.
Hvem er svindlerne?
Svindlerne fråtser i juksing (svindel) med en annen part, uten å la motparten forstå at vedkommende blir lurt. Et godt eksempel er svindel knyttet til onlinehandel, hvor svindleren svarer på en annonse for å kjøpe, og skaper en falsk kjøpsprosess uten at selger får vite om dette.
Typer nettsvindel:
Med den økning som merkes innen e-handel, er det mange ofre for nettsvindel. Både penger og varer man eier blir gjerne tapt. Dette kan forhindres på et tidlig stadium ved å undersøke kjøpers og selgers troverdighet, siden det vil være direkte kontakt mellom disse partene, uten at en tredjepart er involvert. Det er to typer netthandel: En er auksjon, en annen er handel gjennom annonser. I begge tilfeller foregår det direkte kontakt mellom kjøper og selger.
Svindel ved rubrikkannonser...
Pass på! Det kan ligge mange lokkemidler ute for å friste deg til å kjøpe en bil eller motorsykkel, eller en e-post fra en kjøper som vil virke veldig troverdig. Ikke bli et bytte for juksemakerne... Dette er typiske eksempler på svindlere. Vær oppmerksom, og se opp for annonser og meldinger av denne typen som knytter seg til svindel ved bestilling og leveranser!
Eksempel 1:
For å kjøpe varer fra selger, må kjøper betale beløpet (KONTANT), som inkluderer kostnadene for produktet og forsendelse (henting). Her vil en sleip svindler, som gjerne er et transportselskap eller ansvarlig for henting, gjerne be om fraktgodtgjøring som er inkludert i betalingen kjøper gir.
- Her må selger sørge for å være sikker på identiteten til den ansvarlige i fraktselskapet.
- Det beste er å ikke betale kontant når kjøper selv ikke har betalt beløpet kontant.

Samme tilfelle kan forekomme med sjekk i stedet for kontanter. Da bør kjøper ikke betale beløpet kontant til selger uten å gjøre om sjekken til kontanter først. Svindlere kan jukse med falske sjekker, og du kan miste både varen og pengene som knyttes til frakten.
Eksempel 2:
Når man selger et produkt til en kjøper utenlands, må selger være svært varsom og forsiktig. Kjøpere utenlands vil finne rubrikkannonsen fra enkeltpersoner, og vil presentere seg i en høflig e-post. Kjøperen som bor utenlands vil være ivrig etter å kjøpe produktet med bankanvisning, til en pris som er høyere enn varens faktiske pris. Dette er et agn fra kjøper. Selger skal så sende en sjekk for det overskytende når anvisningen mottas. Se opp for lureri!
- Send aldri sjekken før kjøpers anvisning er registrert inn på din bankkonto.
- Du kan alltid annullere sjekken også, siden dette ikke er å regne som kontanter i banken. Vær forsiktig, og benytt sikre overføringsmåter.
La oss ta for oss et par tips for å unngå nettsvindel:
- Send aldri et produkt til en person som ikke engang har sett varen. De fleste svindlere vil lokke med at de er svært trygge på deg og din forsendelse.
- Kun en svindler vil garantere frakt. Unngå derfor å kjøpe produkter som har en slik tjeneste.
- Som kjøper er det best å handle med personer du kan møte lokalt.
- Aksepter aldri en sjekk fra svindleren (kjøper) som betaler det faktiske beløp pluss ekstra fraktkostnader.
- Klarer aldri en bankanvisning straks du mottar den fra kjøper. Dersom det er en falsk sjekk, vil du miste pengene dine.
- Gi aldri ut noen finansiell informasjon som kjøper, da ulovlig innhenting av opplysninger på nettet har blitt vanlig.
Tips for kjøp av biler og luksuskjøretøy gjennom rubrikkannonser:
- Bestem deg for hvor mye du har råd til : Sjekk gjerne med flere nettsider, og foreta en sammenlikning av prisene på kjøretøyet. Ikke forhast deg til en beslutning. Snakk med en lokal forhandler, og gå deretter online for å handle.
- Kjøp alltid lokalt : Når biler eller motorsykler blir handlet via annonser online, vil du som kjøper gjerne kunne se hvor selger holder til. Gå alltid for lokale forhandlere.
- Ta en prøvetur : Kjøp aldri et kjøretøy uten å ha sett det i dagslys. Ta også en prøvetur sammen med selger. Se alltid bilen hos selger, siden det kan vise kjøretøyets egentlige tilstand.
- Se etter reparasjoner : Noen kjøretøy kan bli solgt på grunn av skader etter ulykker. Du kan se på kjøretøyet sammen med en kyndig person, be f.eks. etter informasjon fra EU-testing og andre registre for bilens tilstand, dersom bilen har gjennomgått større reparasjoner.
- Be om dokumentasjon : Be om alle dokumenter for å sjekke at selger faktisk er bilens eier, slik at du ikke blir offer for bedrageri.
- Ikke bruk følelsene/vær rasjonell : Se alltid etter kvalitet, og ikke la hjertet lede deg.
Typiske varseltegn for svindlerannonser...
- Selger som har lagt ut annonsen har ingen skikkelige kontaktdetaljer å vise til.
- Beskrivelsen av kjøretøyet virker uklar eller uriktig.
- Hvor mange annonser som er lagt ut bør også vurderes.
- Falske bilder av kjøretøyene, med upassende bakgrunn (fra andre land eller falsk bakgrunn).
- Upassende eller dårlig språkbruk, da de fleste svindlere ikke er fra det aktuelle land.
- Når du kommer over en annonse som tyder på eller forsøker å svindle deg med sitt innhold, ikke nøl med å ta kontakt med internasjonale byråer for hjelp.
Hva er det? Hvordan fungerer det?
Western Union Money Transfer bistår med pengeoverføringer mellom en sender og en mottaker. De tilbyr ikke aksjetjenester. Ved å sende kontanter via Western Union får senderen et kontrollnummer for pengetransaksjonen (Money Transfer Control Number, MTCN) for å følge transaksjonene. Mottaker vil også kreves å vise frem et MTCM-nummer for å hente det overførte fondet.
Hvorfor anbefales ikke Western Union?
Svindlere kan sabotere nesten alle former for vanskelige prosesser, være til ubotelig skade og lure pengene dine fra deg. Du skal være umåtelig forsiktig for å holde deg unna nettkriminalitet. Mht. Western Unions betingelser og vilkår tilbyr de ingen form for kjøpesikkerhet eller deponeringstjeneste. I tillegg påtar de seg ikke ansvar ved svikt i utlevering av pengene og derfor er det senderens ansvar å holde følge med transaksjonsprosessen og sørge for at overføringen er fullført. Den største ulempen ved Western Union er at det ikke finnes sikkerhet ved pengeoverføringer.
Kjøpere - Vær forsiktig.
On-line kjøpere må være svindlere bevisst mens de bruker Western Union. Det er tilrådelig ikke å bruke on-line pengeoverføringer ved kjøp av produkter fra on-line auksjonssalg. Hvis selgeren bare understreker pengeoverføring, må en kjøper være mere på vakt. Oppriktige selgere vil ha andre betalingsmåter og vil aldri insistere på tjenester som fondsoverføring. Om nødvendig, som kjøper, kontroller selgerens pålitelighet eller tilbakemeldinger. Enkelte ganger kan opplysningene dessuten være falske, så involver deg aldri i pengeoverføringer med en ukjent person.

PNEUS-ONLINE tar intet ansvar for innhold eller konsekvenser av annonser som legges ut på nettsiden.
Vest-Europa :
Øst-Europa :
Amerika :
Asia :
Afrika :
Oseania :
Bruktbil, brukt motorsykkel, brukt 4x4, brukt scooter, kjøp bil, salg bil, kjøpe bil, selge bil, salg motorsykkel, selge motorsykkel, bilannonser, motorsykkelannonser
Alfa Roméo, Audi, BMW, Citroen, Fiat, Ford, Mercedes, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, Porsche, Renault, Seat, Toyota, Volkswagen